woensdag 15 mei 2013

Oeroeg


Boekverslag Oeroeg Serdar Gecsoyler

Titelverklaring

Het boek heet oeroeg,omdat de hoofdpersoon de naam Oeroeg heeft.

De hoofdpersoon

De hoofdpersoon probeert om te gaan met zijn problemen. Zo voelt hij zich ontzettend schuldig over de dood van de vader van Oeroeg. Hij heeft het idee dat het zijn fout is en dat kwelt hem heel erg. Hij vlucht er niet voor weg en laat het ook niet gelaten over zich heen komen.
Oeroeg

Als Oeroeg jong is laat hij alles min of meer gelaten over zich heen komen. Zo is hij zich bewust van zijn lagere komaf en hoe zijn toekomst er uit zou zien, maar hij lijkt zich daar geen zorgen over te maken. Ook als zijn vader overlijd, toont hij niet erg veel emoties. Hij ondergaat het allemaal op een rustige manier.

Thema

Het thema van het boek is de vriendschap tussen de hoofdpersoon Oeroeg. 
Als jongetjes zijn ze beste vrienden, maar naarmate ze ouder worden, veranderd dat. Ze zijn zich meer bewust van de verschillen tussen elkaar. Oeroeg wordt zich bewust van de politieke situatie in het land (de Nederlanders die de baas zijn) en hij kijkt daardoor anders tegen de hoofdpersoon aan.

Motieven

Een belangrijk motief in het boek is bewustwording. Als de jongens klein zijn, vinden ze heel veel dingen gewoon. Ze zijn vrienden en ze letten nog niet op hun verschillen. Naarmate ze ouder worden, vallen die verschillen ze langzamerhand wel op. Zo is de een Belanda (Nederlander) met rijke ouders, terwijl de ander een arme inlander is. Ze worden zich ervan bewust dat hun vriendschap helemaal niet zo vanzelfsprekend is, zoals ze het altijd zagen.
Een ander motief is Telaga Hideung. Het is een meer in de buurt, waar ze spookverhalen over horen, wanneer ze nog jong zijn. Volgens de verhalen is het een geheimzinnige plek met demonen. Op deze plaats heeft Oeroeg zijn vader verloren en op deze plaats ontmoeten Oeroeg en de hoofdpersoon ook elkaar voor de laatste keer.

ruimte

De ruimte heeft een belangrijke rol in het verhaal. Het speelt zich af in Nederlands-Indië en dat geeft een exotische sfeer. Het is voor veel mensen onbekend is hoe het er daar aan toe ging.
Ook is de ruimte belangrijk voor het contrast tussen de vrienden. De hoofdpersoon groeit dan wel op in Indonesië; hij blijft een blanke Nederlander. Het verschil met de gekleurde Oeroeg, die oorspronkelijk uit Indonesië komt, is hierdoor erg groot. Daar draagt dit buitenlandse decor aan bij.
Het verhaal geeft ook de invloeden van de Indonesische achtergrond weer op de hoofdpersoon. Het Nederlandse jongetje wordt door zijn Indonesische vriend Oeroeg in van alles beïnvloed.

Eigen oordeel

Het boek Oeroeg heb ik mogen lezen in de vakantie. Ik deed er niet echt lang over, omdat het boek niet zo lang was, maar het was zeker wel de moeite waard om te lezen. Het schetst een goed beeld over de periode dat de Nederlanders het land tegenwoordig Indonesië geheten ,gekoloniseerd hadden. Het boek geeft ook een perspectief vanuit de inheemse bevolking.
Er is weinig op aan te merken op hoe het boek geschreven is. Het leest namelijk vrij makkelijk en het is tevens mooi beschreven. Dit komt voornamelijk door het feit dat een deel van  het boek is geschreven uit het oogpunt van een kind. Op die manier krijg je een ander beeld over de wereld.
Naar mijn mening is Hella Haasse er goed in geslaagd, om het onderwerp van meerdere kanten te belichten. Voor de hoofdpersoon( en jijzelf) zijn veel dingen vanzelfsprekend, maar doordat Oeroeg in het verhaal voorkomt, krijg je een ander besef. Op die manier krijg je als lezer de mogelijkheid om het standpunt te weten komen van een Indonesiër over de bezetting van zijn land.
Wat ik ook nog knap vind is dat iemand een verhaal zo kan opschrijven dat het verhaal spreekt en aangezien dit verhaal heel lang geleden afspeelde is het nog knapper. Je kijkt wel anders tegen sommige zaken omdat het in het verleden heeft afgespeeld,maar de standpunten begrijp je wel. Het is moeilijk om met alles eens te zijn, maar jezelf inleven in een situatie lukt makkelijk.
Dit is ook te verklaren doorhand van het niet al te moeilijke taalgebruik. Het is geen spreektaal, wat heel vervelend leest. Het zijn korte zinnen  met bijna geen moeilijke woorden. Dat was ook van de redenen waarom ik het boek snel uit had gelezen. Dit boek is zeker de moeite waard om een paar uur van je leven eraan te besteden.

1) Hoe verliep het proces van de discussie? Wat ging goed, wat kon beter?
toen we een discussie moesten houden over het boek had ik het boek nog niet gelezen dus kon er in het groepje niet echt veel over vertellen,maar nadat ik het boek ook had gelezen ging ik met mijn klasgenoten er over discussiëren dus het kwam uiteindelijk toch wel goed.

2) Wat heb je geleerd van deze opdracht? 
Ik heb geleerd om samen te werken en om beter naar mensen te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

3) Welk leesniveau heeft jullie boek? Hoe goed kon je hier mee over weg?
Het door ons gekozen boek heeft een leesniveau van 3. Het was redelijk makkelijk te lezen en ik las het vrij snel uit.

4) Op welk leesniveau wil je insteken met je volgende boek? Welk boek/welke schrijver ben je van plan te gaan lezen?
Ik wil niveau 5 gaan lezen, omdat ik al boeken van niveau 4 heb gelezen denk ik dat ik niveau 5 ook wel aankan. Ik ben er nog niet uitgekomen van welke schrijver het boek zal worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten