woensdag 27 juni 2012

De ivoren wachters leesverslag 3 klas 5


Ivoren wachters 
Simon Vestdijk
 
Eerste druk : 1951

Verwerkingsopdracht stromingsboek
 
Frits Schotel de Bie gaat Nederlands geven op een lyceum en zijn eerste les moet hij aan 6A geven, de klas met Philip Corvage. Tijdens het lesgeven toont Philip zijn slechte gebit en Schotel de Bie schiet uit zijn slof door te zeggen dat Philip zijn afgebrande kerkhof een beetje voor zich moet houden. Na de les voelt Schotel de Bie zich schuldig, maar de rector zegt dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen. 
´s Avonds gaat Philip naar het huis van Schotel de Bie, maar dat blijkt het huis van zijn verloofde Lida Veldkamp te zijn. Dan vertelt Philip haar het hele tragische verhaal, met veel gevoel voor drama. Lida probeert Schotel de Bie te overreden Philip de volgende dag zijn verontschuldigingen aan te bieden, ten overstaan van de hele klas, maar Schotel de Bie weigert. Lida rent naar Philip, die beneden op haar staat te wachten en dan vertelt hij haar doodleuk dat het hem eigenlijk helemaal niet scheelt wat Schotel de Bie heeft gezegd. Hij vertelt ook dat z´n oom hem geen geld wil geven voor de tandarts en dat z´n oom hem wel eens ´oplichter´ noemt; naar zijn overleden vader die een oplichter was. Lida zegt dat hij dat niet meer moet pikken.
Als Philip thuiskomt heeft zijn oom een brief gekregen van de tandarts die hem heeft geboord in ruil voor een gedicht over zijn slechte gebit; de tandarts vindt het voor een keer niet erg, maar het moet niet nog een keer gebeuren. Uit boosheid scheldt zijn oom hem weer uit voor oplichter, maar deze keer vliegt Philip hem aan; zijn oom overlijdt, echter door een beroerte.
Nel, de huishoudster, heeft alles gehoord en zegt Philip dat hij zijn oom niet heeft gedood. Later die avond gaat Philip naar Nel toe. Hij is dan al bij Lida geweest om te vragen samen met hem te vluchten, want zij riep hem op het niet meer te pikken en is dus ook schuldig. De man van Nel komt net thuis en hij verdenkt Philip en Nel ervan een relatie te hebben, want hij weet dat Philip wel eens een gedicht voor Nel had geschreven. Nel vertelt Philips verhaal om zich zo te verontschuldigen en na een tijdje vertrekken de beide mannen. De man van Nel neemt Philip mee in de auto om hem te helpen vluchten, maar hij laat Philip verdrinken.
Lida geeft Schotel de Bie de bons, hoewel Schotel de Bie de volgende morgen toch zijn verontschuldigingen voor de klas aanbiedt. 
De leraren op school zijn het er over eens dat Philip geen zelfmoord heeft gepleegd, hoewel de politie dat wel zegt; Philip zou in alle moeilijkheden een gedicht hebben geschreven.

2. in dit boek kom je twee thema’s tegen. Deze twee zijn romantiek en naturalisme. Het behoort tot de romantiek stroming, omdat Philip aan het einde van het boek voor zijn problemen wegvlucht. Hij viel zijn oom aan die vervolgens aan een beroerte stierf, dat was de reden waarom hij vluchtte. Philip wordt bij zijn vlucht geholpen door een man. Hij accepteert de aanbod van de man ,omdat hij niet gepakt wil worden. Philip wordt beïnvloedt door zijn vaders verleden. Dit past dan het naturalisme. Zijn vader was een oplichter en Philips oom zegt ook over hem dat hij een oplichter is.

3. Philip corvage is een persoon die zich niet echt druk maakt over problemen die zijn pad kruisen. Hij is creatief in het verzinnen van oplossingen voor zijn problemen. Om te voorkomen dat zijn oom erachter komt dat hij naar de tandarts is gegaan, schrijft hij een gedicht voor de tandarts, zodat hij niet hoeft te betalen. aan het einde van het verhaal besluit Philip weg te vluchten voor een lastige situatie die zich voordoet en niet terug te gaan en de consequenties onder ogen te zien.

4.  Het verhaal speelt zich in een stad af met veel grachten. In het verhaal heeft spelen de grachten toch een rol aangezien Philip er aan het einde in verdrinkt. De grote scholen die in het verhaal voorkomen is ook van invloed omdat een deel van het verhaal zich daar afspeelt. Voor de rest heeft de omgeving weinig effect op het verhaal.

5. De zeven argumenten. 
Structurele argumenten.

op het verhaal heb ik weinig aan te merken. Het zat namelijk goed in elkaar. De tijd volgorde was logisch en het was een samenhangend geheel.

Emotionele argumenten :
Het boek heeft mij niet echt kunnen raken. Alleen aan het einde is dat een beetje gelukt, omdat Philip op een iets wat tragische manier aan zijn einde kwam namelijk door te verdrinken in een gracht. Ik kan zo wel wat betere opties bedenken om te sterven, bovendien was Philip geen slechte jongen. Verder wat ik niet kon vatten in het verhaal is waarom de man van Nel genaamd Piet, zo iets deed alleen om het feit dat hij geen concurrentie kan verdragen, daar had ik wat moeite mee.

Intentionele argumenten :
ik heb na het lezen van dit boek niet echt kunnen snappen wat de schrijver met dit verhaal wilde bereiken. De schrijver wilde waarschijnlijk zijn creativiteit kwijt. Dit heeft hij goed gedaan want hij heeft tenslotte wel een heel boek kunnen schrijven over iemands gebit. Hierbij kan de achterliggende gedachte misschien zijn geweest dat je iemand niet op het uiterlijk moet oordelen, maar moet kijken naar de hart wat iemand met zich mee draagt.
Morele argumenten :
het verschil tussen mannen en vrouwen was heel duidelijk te zien in dit boek. De man staat boven de vrouw en de vrouw doet voornamelijk dienst als echtgenote die de man bij bijna alles moet gehoorzamen,moeder en of huishoedster. De enige vrouwelijke geslachtsoort die nog een beetje gelijkwaardig overkomt is Emily. Zij is een klasgenoot van Philip en gaat dus naar school wat in die tijd nog niet normaal was. In dit boek komt het op neer dat de vrouw zich niet moet bemoeien met mannenzaken.
Realistische argumenten :
het is een realistisch boek de werkelijkheid wordt goed weergegeven. Vele gebeurtenissen in het verhaal zouden ook in het echt gebeurd kunnen zijn. Er zijn natuurlijk wel dingen waar ik mijn twijfels over heb, zoals het geven van een behandeling in ruil voor een gedicht bij de tandarts, maar het verhaal speelt zich in het verleden af wie weet ging het in die tijd wel zo. Op het laatst denken de leraren dat Philip geen zelfmoord zou hebben kunnen plegen, maar dat het een moord was. Dit menen ze beter te weten dan de politie. Dat vond ik wel een beetje apart , want zo komt het wel ongeloofwaardig over.  
Vernieuwingselementen :
er waren weinig tot geen elementen in het boek die nieuwe visies en of gedachten bij me hebben opgeroepen.

Stilistische argumenten :
 
het taalgebruik dat de schrijver hanteerde vond ik nogal ouderwets en daardoor  vond ik het hier en daar wat saai om te lezen, maar het was niet heel ingewikkeld of moeilijk. Ik had niet de behoefte om de zinnen nog een keer te lezen om het te kunnen begrijpen.

1 opmerking:

  1. Goed verslag. Je argumenten heb je goed uitgewerkt, maar misschien had je bij bijvoorbeeld de laatste nog een voorbeeld kunnen noemen van het ouderwetse taalgebruik. Verder miste ik de conclusie.

    BeantwoordenVerwijderen